Over de boerderij

De boerderij ontleent zijn naam aan de watermolen die tot 1916 in de geitenwei aan de Aa of Weerijs stond. Het is een Brabantse langgevel boerderij die in zijn huidige vorm dateert uit 1778. De eerste vermelding van de boerderij dateert echter uit een eigendomsakte van Arnold van Leuven, Heer van Breda, uit 1279 waarin stond "Onze hoeve te Karleschot ende die molen".

Wij hebben de boerderij in 2009 aangekocht en in 2011 is hij volledig gerestaureerd.

De boerderij met de oude watermolen

 

De sloop van de watermolen in 1916

Over ons

Ik ben Carina Vreeburg. Samen met mijn man en onze twee dochters zijn wij in 2010 naar "De Oude Watermolen" verhuisd. Wij waren gevallen voor het plekje aan de Aa of Weerijs met het uitzicht op het beekdal. Het toeval wilde dat de tuinman die in ons vorige huis de tuin had aangelegd, ook een boerderij in Rijsbergen bezat en zo gebeurde het dat Ton van Wijtvliet (ofwel "Ton de Tuinman") ook de tuin van onze boerderij ontwierp en heeft aangelegd. Tijdens deze samenwerking is ook bij mij de "vonk" overgesprongen en is mijn passie voor tuinieren ontstaan.  

Over mijn tuin  

De tuin is vanaf 2010 helemaal opnieuw aangelegd. Hij bestaat uit een heemtuin, een binnentuin, een moestuin en een fruitboomgaard met een paar grote vaste planten borders waar de kleuren grijs, roze, blauw en zilver de boventoon voeren. Aan de voorkant van het huis ligt de voortuin met vakken Hortensia's naast de geitenwei met in het verlengde daarvan de kippenwei waar onze kippen leven.

 

In de wei achter de boerderij hebben wij recent een uitbreiding van de moestuin gerealiseerd net vakken waarin wij pompoenen kweken. Ook zijn twee doorgangen naar de boomgaard gerealiseerd.

De Heemtuin bevat inheemse planten, struiken en bomen en ook een kikkerpoel. Op de plek waar zich nu de Heemtuin bevindt stonden tot 2010 varkensstallen. Wij hebben die laten slopen en alle asbest daken zijn zorgvuldig afgevoerd. Toen de slopers vertrokken waren bleef er een gat in de grond achter van 1.800m3 die is opgevuld met bosgrond uit het Mastbos. 

Openstelling van de tuin

Ik stel mijn tuin regelmatig open voor bezichtiging en zal u er dan graag in rondleiden. Naast een aantal dagen per jaar die vooraf via de website en Facebook worden gecommuniceerd, ontvang ik op afspraak ook tuingroepen. Heeft u interesse om een keer te komen kijken, kom dan langs op een van de "open tuin dagen" of neem even contact met mij op als u met een groep langs wilt komen. 

Boerderijprodukten

Behalve dat leuk is om onze tuin te bezoeken leveren de moestuin, de boomgaard, de bessentuin en de kippen de basis voor verschillende produkten. Zo hebben wij gedurende de zomermaanden een gestage produktie van groenten (o.a. courgettes, bonen, sla) en eieren. Alle groenten zijn biologisch geteeld zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Daarnaast verwerk ik het merendeel van het fruit in jammetjes en andere 'fruitsmeerseltjes' die ik te koop aanbied. Ik maak de jammetjes op traditionele wijze op basis van fruit en suiker zonder toevoeging van kleur-, smaak- of conserveermiddelen. Al mijn jammetjes zijn pectine-vrij.

In het najaar oogst ik mijn pompoenen die ook te koop worden aangeboden. Veel van deze pompoenen zijn eetbaar en ik voorzie u graag van lekkere recepten!

Het aanbod aan produkten varieert per seizoen. Kom gerust eens langs om te kijken wat er beschikbaar is!